Salt la continut



Fotografie

Vita de vie


  • Please log in to reply
28 raspunsuri in acest topic

#1 cristi

cristi

    Utilizator ACTIV

  • Excluşi
  • 160 Postari
  • LocalitateaBucuresti

Postat 28 January 2011 - 02:50

poate are timp cristi sa ne invete si cum sa curatim/ingrijim "ca la carte" ..vita de vie


Am deschis un topic in acest sens pentru ca sunt foarte multe lucruri de discutat despre vita de vie incepand de la cautarea terenului si terminandu-se cu recolta de struguri si valorificarea acestora.

O sa incep cu cele mai importante soiuri de vita de vie cultivate in tara noastra si o sa le fac o categorisire pe culorile strugurilor.

Soiuri de vita de vie pentru vin rosu

Babeasca neagra
Cadarca
Cabernet
Sauvignon
Merlot
Feteasca neagra
Pinot noir

Tot aici la soiurile de vita de vie pentru vin rosu intra si soiurile de stafide

Perlette
Armenia
Kas Mas
Sultanina

Soiuri de vita de vie pentru vin alb

Galbena de Odobesti
Aligote
Feteasca alba
Grasa de Cotnari
Pinot gris
Riesling italian
Chardonnay
Saugvnion
Muscat Ottonel
Tamaioasa

Sa fac o categorisire scurta unde merg cel mai bine plantate si unde dau cea mai buna productie de struguri.

Pe versanti se planteaza soiurile pentru vinuri aromate:rosii si albe de calitate superioara
La baza versantilor pe soluri fertile se amplaseaza soiurile de vita de vie de mare productie
Pe terasele cu foarte mult soare merg foarte bine soiurile pentru vinuri de marca.Daca solul este bogat in calcar cu atat mai bine pentru vita de vie.


Soiurile de vita de vie ce produc stuguri pentru masa

Timpuriu de Cluj
Augusta
Victoria
Napoca
Somesan
Azur
Silvania
Splendid
Roz romanesc
Greaca

Am sa revin si cu alte detalii in postarile urmatoare despre plantarea vitei de vie si am sa dau informatii despre ingrijirea acesteia.

Aceasta postare a fost editata de cristi: 28 January 2011 - 02:51


HGabc

HGabc
  • AdServer

#2 pivnitarul

pivnitarul

    Utilizator ACTIV

  • Activi
  • 118 Postari
  • Localitateavascauti

Postat 28 January 2011 - 08:45

Am sa revin si cu alte detalii

te asteptam si cu alte informatii ...tnk's :peace:

#3 cristi

cristi

    Utilizator ACTIV

  • Excluşi
  • 160 Postari
  • LocalitateaBucuresti

Postat 29 January 2011 - 06:32

Lucrarile premergatoare plantarii vitei de vie si plantarea acesteia

Terenul

-indepărtarea resturilor vegetale de pe teren
-nivelarea terenului
-fertilizarea terenului( 40-60 t/ha gunoi de grajd inainte de desfundarea terenului)
-desfundarea terenului pe toata suprafata unde se executa o aratura la 60 – 70 cm adancime cu cateva luni inainte de plantarea vitei de vie
-pichetatul terenului(distantele de plantare ale vitei de vie intre randuri 2-2.2m iar intre plantele de vita de vie de pe rand 1-1.2m)
-sapatul gropilor care trebuie sa fie adanci de 50cm avand lungimea si latimea de 35-40cm

Pregatirea Vitei de vie


-fasonarea sau scurtarea radacinilor la 8-10 cm si a corditei bazale la 3-4 ochiuri
-eliminarea radacinilor de la nodurile intermediare ale port-altoilor(asta in cazul in care exista aceste radacini)


Plantarea vitei de vie


-realizarea pe fundul gropii a unui musuroi de pamant bine maruntit si reavan
-introducerea vitei in groapa si fixarea langa peretele dinspre pichet cu cordita orientata catre acesta iar radacinele
-rasfirate pe musuroi si punctul de altoire la cativa cm deasupra solului
-asezarea unui strat de aproximativ 20 cm de pamant maruntit si reavan deasupra radacinilor
-se adauga dupa tasare intre 2-5 kg de mranita
-se uda cu o galeata cu apa in functie de umiditatea solului(5-10 litri de apa)
-umplerea gropii cu pamant pana la nivelul solului
-musuroirea vitelor cu pamant reavan si maruntit(musuroi inalt de 25-30 cm)

#4 cristi

cristi

    Utilizator ACTIV

  • Excluşi
  • 160 Postari
  • LocalitateaBucuresti

Postat 02 February 2011 - 06:15

Taierea vitei de vie
Prin taiere se regleaza puterea de crestere si rodire a butucilor de vita de vie si imbunatateste calitatea rodului in decursul anului.
Dupa perioada in care se efectueaza taiarea aceasta poate fi:

-taiere in uscat aplicata in perioada de repaus a vitei de vie
-taierie in verde aplicate in perioada de vegetatie.

Dupa scopul urmarit al taierii acestea pot fi:

- taiere de formare a butucilor: scurt,lung sau mixt
- taiere de productie
- taiere de reintinerire

După regularitatea aplicarii taierii pot fi :

- taiere anuala in care se urmareste productia
- taiere periodica de reintinerire a vitei de vie
- taieri speciale

Se stiu(cunosc) 3 sisteme de taiere a butucilor:

-scurt "prin prezenta pe butuc a cepilor de rod variabil ca numar si ca asezare"
-lung "prin prezenta pe butuc a coardelor lungi de rod, variabile ca numar si mod de asezare"
-mixt "este o imbinare intre primele 2 sisteme lung si scurt prin prezenta pe butuc a cepilor ca element de formare si a coardelor ca elemente de productie"

Forma coardelor de vita de vie poate fi :

-dreapta
-semicerc
-cerc ardelenesc

Lucrari in verde aplicate vitei:

-plivitul se suprima lastarii infertili dupa aparitia inflorescentelor
-ciupitul suprimarea varfurilor de crestere a lastarilor fertili cu cateva zile inainte de inflorit(2-3 zile)
-legatul lastarilor se executa atunci cand acestia depasesc lungimea de 40 cm si se realizeaza prin palisarea lor pe spalieri sau araci in poziţie verticala de 3 ori pe vara
-copilitul se executa de mai multe ori concomitent cu legatul lastarilor si consta in scurtarea copililor la 4 sau 5 frunze de la baza iar la copilii fertili la 1 sau 2 frunze deasupra inflorescentei
-carnitul este operatiunea de suprimare a varfurilor de crestere cu 8-12 frunze a tuturor lastarilor de pe butucul de vita avand scopul de a opri cresterea lastarilor si de favoriza maturarea strugurilor şi a lemnului

#5 gabi.d

gabi.d

    Utilizator ACTIV

  • Activi
  • 180 Postari
  • Localitateabucuresti

Postat 02 February 2011 - 21:42

Prin taiere se regleaza puterea de crestere si rodire a butucilor de vita de vie si imbunatateste calitatea rodului in decursul anului.
Dupa perioada in care se efectueaza taiarea aceasta poate fi:

-taiere in uscat aplicata in perioada de repaus a vitei de vie
-taierie in verde aplicate in perioada de vegetatie.

Cristi, din experienta ta ne-ai putea spune in ce luna ar fi optim sa taiem vita de vie in perioada de repaus?
Intreb asta fiindca acum 2 ani niste vecini ne au sugerat pe la sfarsitul lunii februarie ca ar trebui sa tundem via. Asa am facut si din fericire nu s-a intamplat nimic rau.Daca via este taiata mai devreme decat trebuie exista riscul ca aceasta sa inghete?

Aceasta postare a fost editata de gabi.d: 02 February 2011 - 21:42


#6 cristi

cristi

    Utilizator ACTIV

  • Excluşi
  • 160 Postari
  • LocalitateaBucuresti

Postat 03 February 2011 - 05:16

Cristi, din experienta ta ne-ai putea spune in ce luna ar fi optim sa taiem vita de vie in perioada de repaus?

Eu am invatat de martie ca ar fi cea mai buna perioada si pun si calendarul lucrarilor la vita de vie.
Frigul dauneaza grav vitei de vie exact ca si mana.

Calendarul lucrarilor in decursul unui an la vita de vie

Ianuarie
- se procura materialele necesare pentru plantarea vitei de vie: sarma,araci
- reparatia uneltelor necesare lucrarilor viticole
- se desfunda terenul pentru viitoarele plantari din primavara
- se procura ingrasamintele necesare pentru plantarea viei

Februarie
- se controleaza viabilitatea ochilor in viile roditoare si celelalte lucrari din luna precedenta care nu s-au facut

Martie
- daca timpul permite, se face dezgropatul timpuriu, dezmusuroitul sau debilonatul butucilor
- se verifica spalierii,aracii
- se verifica starea de viabilitate a mugurilor la cultura vitei de vie in forma joasa si inalta
- se incepe taiatul si copcitul vitei de vie
- se incepe dirijarea viei si legatul coardelor taiate
- se completeaza golurile din plantatiile de vita de vie
- se asigura mranita pentru plantatul vitei de vie
- se aplica ingrasamintele organice si chimice de baza la plantatie
- se executa aratura adanca sau se sapa adanc

Aprilie
- se planteaza vita de vie altoita si nealtoita
- se termina taiatul si copcitul vitei dupa care se executa aratul sau saparea planatiei
- se controleaza saptamanal musuroaiele de vita de vie plantata in primavara si se intretine pana la aparitia tuturor lastarilor.

Mai
- se continua controlarea musuroaielor
- se executa plivitul lastarilor de vita de vie fara rod pentru a echilibra butucii de vie
- se fac primele tratamente impotriva manei fainarii si pentru moliile de struguri. In anii cu precipitatii normale si infectii de mana tratamentele de prevenire se executa saptamanal (cand se termina un tratament se poate incepe celalalt)
- se sapa plantatia de vie si se administreaza ingrasamintele chimice azotoase inainte de inflorire
- se executa prima legare a vitei de vie daca lastarii au atins lungimea de cca 40 cm
- se aplica ciupitul lastarilor cand este aproape de inflorit

Iunie
- se continua cu tratamentul impotriva fainarii si a manei
- se incep tratamentele impotriva putregaiului cenusiu dupa inflorire si legarea vitei de vie
- se executa primul copcit in plantatiile tinere
- se executa legatul al 2 lea al lastarilor
- executarea prasilelor pe rand si intre randuri
- se continua operatia de plivire ciupire si legare a lastarilor
- se executa primul copilit (cand lastarii au 6-7 frunze se scurteaza la 4-5 frunze)
- se poate face prima ingrasare foliara

Iulie
- se continua cu legarea lastarilor
- se continua cu tratamentele impotriva fainarii,a maneia putregaiului cenusiu, a moliilor si a celorlalti daunatori
- se executa carnitul la soiurile de masa cu coacere timpurie si extratimpurie
- executarea prasilelor de vara
- copcitul al 2 lea la plantatiile tinere
- se continua cu copcitul
- se continua cu aplicarea a 2 a si a 3 a ingrasarii extraradiculare sau foilare
- se incepe recoltatul strugurilor la soiurile de masa extratimpurii

August
- se executa ultimele tratamente in plantatiile de vii
- se fac ultimele prasile
- se executa ultimul legat
- se executa carnitul viilor roditoare prin indepartarea varfului cu 8-10 frunze
- se executa al 3 lea copcit in plantatiile tinere copca ramanand deschisa
- se face desfrunzitul partial al soiurilor de vita de masa
- recoltarea strugurilor de masa la soiurile cu coacere mijlocie
- se pregatesc sculele si utilajele pentru culegerea strugurilor si pentru prelucrarea lor
- se desfunda terenul pentru noile plantatii

Septembrie
- se continua cu recoltarea strugurilor de masa si incepe culesul viilor pentru vin
- soiurile de struguri rosii se culeg la cca 10-15 zile dupa cele albe, iar soiurile aromate se culeg cu circa 10 zile mai tarziu decat cele rosii
- culegerea strugurilor se face pe timp frumos si uscat dupa ce s-a ridicat roua si se separa strugurii sanatosi de cei stricati

Octombrie
- se executa aratura de toamna sau sapa adanca si ingrasarea de baza cu ingrasaminte organice si cu superfosfat si sare fosfatica
- se desprind coardele de vita de pe araci sau spaliere si se ingroasa butucii la cultura clasica ca si coardele de pe cepii de siguranta la butucii condusi pe forme semiinalte si inalte.

Noiembrie
- se face aratura de toamna sau sapa adanca cu administrarea ingrasamintelor organice si chimice
- se termina aperatia de ingropare musuroitul sau bilonatul butucilor
- se executa plantarea de toamna a vitei de vie.

Decembrie
- transportarea aracilor stalpilor sarmele pentru instalarea mijloacelor de sustinere si se monteaza stalpii
- se continua cu transportul gunoiului de grajd

#7 gabi.d

gabi.d

    Utilizator ACTIV

  • Activi
  • 180 Postari
  • Localitateabucuresti

Postat 09 February 2011 - 21:41

Taierea vitei de vie poate fi facuta cu orice tip de foarfece sau se recomanda ceva profi?

#8 MirelaLucia

MirelaLucia

    Utilizator SENIOR

  • Seniori
  • 1764 Postari
  • LocalitateaBelciugatele

Postat 10 February 2011 - 19:46

taierea viei ca orice taiere, se recomanda a fi facuta cu o foarfeca buna, care taie bine. Taietura trebuie sa fie clara si precisa, nu trebuie sa rupa coaja lastarului care ramane sau a crengutei care ramane.
Uite aici o foarfeca adecvata. Nu se executa taieri cu foarfeci de croitorie.

Fisiere atasate


Aceasta postare a fost editata de MirelaLucia: 10 February 2011 - 19:49


#9 MirelaLucia

MirelaLucia

    Utilizator SENIOR

  • Seniori
  • 1764 Postari
  • LocalitateaBelciugatele

Postat 14 February 2011 - 13:32

Sfarsitul de februarie inceputul de martie este favorabil copcitului la vita. Suna ciudat nu? ce este insa copcitul?

Copcitul este foarte important in primii ani de viata in cazul vitei de vie, realizarea lui in conditii bune asigura o vitalitate superioara si o planta cu proprietati calitative in timp.

Cum se executa copcitul?

- faceti o gropita (copca) in jurul vitei, pana cand punctul de altoire este scos bine in evidenta;
- cu un briceag sau cosor bine ascutit se taie toate radacinile ce apar de la punctul de insertie in sus, anume cele date din altoi si din toate nodurile superioare altoiului.
neinlaturarea acestor radacini conduce in timp la separarea altoiului de portaltoi, cu tendinta de a sealimenta si trai individual. Deoarece radacinile emise din altoi sunt sensibile la filoxera, ele se distrug cel mai repede ramanad apoi doar cele de portaltoi. Aces lucru determina in timp goluri in plantatie. Pana la varsta de 5 ani se recomanda cate doua copciri pe an, primavara si sfarsitul verii, mai putin in anul 1 si 2de la plantare, cand copcitul se va face in lunile iulie si august.
Dupa copcit, gropita (copca) se astupa cu pamant marunt si reavan si se musuroieaza, cu exceptia ultimului copcit din august, cand vita de vie se lasa "libera", adica neacoperita la punctul de altoire.

#10 pivnitarul

pivnitarul

    Utilizator ACTIV

  • Activi
  • 118 Postari
  • Localitateavascauti

Postat 14 February 2011 - 14:07

sa ma bata jalea ..daca am inteles ceva :wacko:

#11 MirelaLucia

MirelaLucia

    Utilizator SENIOR

  • Seniori
  • 1764 Postari
  • LocalitateaBelciugatele

Postat 14 February 2011 - 15:26

ce n-ai inteles bre? :whistling:
de 2 ori pe an sapi in jurul radacinii vitei o mica groapa, descoperi putin radacina si cercetezi punctul de altoi. Daca din punctul de altoi au plecat firicele de radacina, le tai. Tot ce a fost in pamant si era deasupra punctului de altoi se cerceteaza si daca apar iar firicele de radacina in zona respectiva, se taie acele fire.

De ce? pentru ca daca le lasi, in timp portaltoiul si altoiul se vor separa. Adica altoiul se va baza pe radacinile alea iesite din zona superioara punctului de altoire ( nu se mai bazeaza pe portaltoi) , iar portaltoiul va dezvolta o planta independenta.

Cum radacinile alea specifice altoilul sunt foarte sensibile la boli ( ca de aia se altoieste vita pe portaltoi rezistent, logic, nu?) se pot altera, putrezi, imbolnavii si va duce la moartea vitei.


:roll: , e mai clar acum? sau sa fac si o schita?

uite si imagini. Daca vrei pot aprofunda subiectul sau pot sa trec la altul? :dns:

#12 pivnitarul

pivnitarul

    Utilizator ACTIV

  • Activi
  • 118 Postari
  • Localitateavascauti

Postat 14 February 2011 - 17:45

aha ! deci defrisej altoiul si berberesc pe langa el . cool ! :woot:

#13 MirelaLucia

MirelaLucia

    Utilizator SENIOR

  • Seniori
  • 1764 Postari
  • LocalitateaBelciugatele

Postat 14 February 2011 - 22:44

da sefu !!! Bingo !!!! uffff.... :)

#14 cristi

cristi

    Utilizator ACTIV

  • Excluşi
  • 160 Postari
  • LocalitateaBucuresti

Postat 15 February 2011 - 10:52

Vad ca subiectul vita de vie pare unul de real interes. Cred ca de la vin se trage.

Cum se planteaza corect o vita de vie?

1. Momentul plantarii

Plantarea de toamna - incepe la atunci cand cade bruma si se termina la sfarsitul lui noiembrie, cand apar temperaturi negative si inghetul solului. Toamna este momentul ideal de plantare a vitei deoarece partea superioara a vitei intra in repaos vegetativ iar radacinile sunt singurele care se dezvolta. Vita plantata toamna pleaca prima in vegetatie primavara.


Plantarea de primavara - se face atunci cand temperaturile devin constante peste 5 grade atat in aer cat si in sol si dureaza pana prin aprilie sau pana la momentul in care pleaca vita in vegetatie.

Plantarea in vegetatie ( primavara-vara) - doar in cazul vitelor din containere, deci nu cu radacinile nude.

Alegerea terenului de plantare:

a. temperatura - vita de vie e sensibila la temperaturi mici din timpul iernii . radacina ingheata la temperaturi intre -5 si -11 grade , mugurii intre -15 si -18 , coardele anuale -18 si -22 , iar lemnul multianual intre -20 si -24 . Cu toate acestea temperaturile difera putin de la soi la soi

b. altitudinea: se cultiva la altitudini intre 100-600 m deasupra nivelului marii
c. lumina : mult soare, directia randurilor trebuie sa fie N-S
d: relieful: daca se planteaza in panta,vita se va planta pe directia curbelor de nivel

Pichetarea terenului

distanta intre randuri si distanta intre plante pe rand depinde de schema de plantare aleasa. Distantele intre randuri varieaza intre 2-2,2m iar distantele intre plante pe rand varieaza intre 1-1,2m

Daca vita se planteaza langa casa/locuinta/ imobil etc... distanta minima de plantare fata de zid este de 0,2-0,5 m

Sapatul gropilor

Gropile se sapa cu adancime de 50cm si largime de 30-40cm

Fasonarea

fasonarea este operatiunea de scurtare a corzilor ( la 3-4ochi adica 8-10 cm ) , suprimarea cioturilor de altoi , suprimarea radacinilor eventual prezente pe nodurile intermediare ale portaltoiului si scurtarea radacinilor la 8-10cm . Tot in operatiunea de fasonare intra si indepartarea radacinilor traumatizate, mucegaite, rupte, strangulate, uscate.



NOTA!!!!! - sunt vite in comert care sunt deja fasonate si care prezinta parafinarela partea aeriala altoiul si cordita) . Acestea nu mai trebuie fasonate inca odata.

Mocirlirea

la plantare, vita se mocirleste. Mocirla se prepara in groapa sau intr-un butoi: pamant galben/pamant + balegar bovina proaspata plus apa( raport 1:1:3). La acest amestec se mai poate adauga si stimulatori de inradacinare ( Radistim)

Mocirlirea este importanta si pentru : cicatrizarea ranilor din urma fasonarii, plsu o tranzitie mai usoara de la planta la sol. Mocirlirea are rol si in emiterea de noi radacini ( balega proaspata de bovine contine auxine - substante care au rol de stimulare a cresterii si inradacinarii plantelor)

Plantarea propriuzisa se poate deslusii si din schita alaturata.

HGabc

HGabc
  • AdServer

#15 pivnitarul

pivnitarul

    Utilizator ACTIV

  • Activi
  • 118 Postari
  • Localitateavascauti

Postat 15 February 2011 - 11:02

Cred ca de la vin se trage.

corect ! intai verificam/gustam marfa si dupa aia o cumparam/plantam :peace:




0 useri citesc topicul

0 membri, 0 vizitatori, 0 utilizatori anonimi