MirelaLucia

Sol - compozitie, testare, fertilizare

16 posts in this topic

Pentru ca este iarna si activitatile prin gradina sau legate de gradina sunt aproape nule, va supun atentiei ceva interesant ( sper), anume "Cum putem testa singuri, acasa, compozitia solului din curte?

Componentele principale ale solului de gradina sunt : nisipul, namolul si lutul. Diferite proportii ale acestora determina caracteristica generala a solului.

Cunoscand tipologia solului intr-un anumit colt al gradinii, vom stii ce plante merg sau nu in acel loc, sau ce nutrienti trebuie adaugati pentru echilibrarea lui.

ca o prima informatie nisipul dreneaza foarte bine apa , in timp de namolul si lutul o retin.

Test compozitie sol

Materiale:

- un borcan de sticla, curat si uscat ( de genul celor pentru muraturi sau gem)cu capac

- o rigla

- monstra de pamant

1. Se umple borcanul pana la jumatate cu pamant

2. Se toarna deasupra apa de chiuveta/plata pana cand borcanul se umple 3/4. pamantul va incepe sa suga din apa.

3. Fixati capacul bine la borcan dupa care zgaltaiti borcanul pret de 1 minut ( sau mai mult daca se formeaza gogoloase)pana cand toata compozitia se transforma intr-o pasta inchisa la culoare.

4. Puneti borcanul undeva deoparte pret de 2 zile, fara sa il atingeti, pentru a permite continutului sa se aseze.

5. Dupa 2 zile, veti observa ca s-au format 3 straturi. daca este necesar sa mutati borcanul intr-un loc mai luminos sau mai accesibil pentru a il putea studia, fiti atenti cu manevrarea lui, astfel incat sa nu deranjati compozitia deja asezata.

6. Stratul de baza, de la fundul borcanului este nisipul. Stratul din mijloc este noroiul si stratul de la suprafata este lutul.

7. Pentru a calcula compozitia solului, stabiliti cat reprezinta fiecare din cele trei straturi in total sedimente

Exemplu: Daca stratul de nisip este 50% din total sedimente, inseamna ca solul este unul care se dreneaza bine, fiind un sol adecvat plantarii acelor soiuri/flori/arbusti etc... carora nu le place sa le musteasca radacinile

in apa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Foarte interesanta aceasta metoda de testare a solului,dar ma gandesc ca este una invechita si acum se folosesc solutii moderne de testare a solului.

Ce ne poti spune despre solutiile moderne de testare a solului?

Multumesc.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu este chiar asa. Testarea compozitiei unui sol, ca si activitate generala, este o adevarata stiinta si se numeste Geologie parca.. :unsure:

In privinta gradinaritului, se pot face teste mai aprofundate cu privire la compozitia chimica solului, la PH, etc..., insa aceste teste sunt de laborator, cu ustensile moderne, performante, asa cum ai precizat si tu.

Gradinarul insa nu are nevoie decat in cazuri, poate extreme ( conditii total rare de sol, infiltrari chimice, poluari ale solului, etc) , de analize foarte precise ale solului din curte, in rest pe el il intereseaza mult mai putine lucruri legate de sol.

Astfel, metoda de mai sus , este pe cat de veche si simpla, pe atat de eficienta si nu da gres niciodata.

Testul de mai sus ne elucideaza doar intr-un anumit aspect in ceea ce priveste solul si anume interactiunea lui cu apa, ne spune daca solul nostru este unul care se dreneaza usor sau nu, daca retine apa sau nu.

In functie de aceasta informatie stim daca putem planta acolo anumite plante sau nu, ori stim cat de mult sau de putin trebuie sa udam plantele din acea zona.

O alta componenta importanta in analiza solului din curte este Nivelul PH -ului.

Se considera un nivel normal al PH-ului, atunci cand acesta se situeaza in jurul valorii de 7

Un sol cu PH sub nivelul 7 este cunoscut sub denumirea de sol acid

un sol cu PH peste nivel 7 este cunoscut sub denumirea de sol alcalin ( bazic)

Iata cum, in functie de o noua componenta din analiza solului, avem alte restrictii de plantare. Sper exemplu, unui conifer ii trebuie obligatoriu un sol acid si nus e va dezvolta niciodata bine sau chiar va muri intr-un sol alcalin.

Un alt exemplu din practica raspandita a gradinaritului il poate oferi Hortensia. Hortensia este o planta ca carei flori isi schimba culoarea in fucntie de tipul de sol in care este plantata. In sol acid , florile au o culoare ( sa spunem albastra), in sol alcalin florile capata culoarea rosie. Daca noi, achizitionam un anumit soi de Hortensie tocmai pentru ca ne-a placut nuanta de culoare a florilor ( era nuanta de pe coperta, era nuanta din gradina vecinilor etc..) va trebui sa asiguram plantei exact tipul de sol care ii este necesar pentru a se dezvolta exact asa cum ne dorim.

Ce facem in cazul in care avem un sol alcalin in curte si totusi am vrea sa plantam un conifer, sau am dori sa ne bucuram de splendoarea unor plante/arbusti/arbori care insa necesita sol acid?.... nimic mai simplu..SCHIMBAM PH-UL SOLULUI in zona de plantare.

Cum facem asta? Avem 2 variante :

1. apelam la specialist, la unitatile fito-sanitare unde se comercializeaza solutii chimice in acest sens.

2. folosim, iarasi, metode vechi, clasice, organize si la indemana, pentru a obtine acelasi efect.

Deoarece prima varianta este una mult prea banala, am sa ma refer doar la cea de a doua metoda ca na...... Je suis MirelaLucia :P :P si nu imi plac lucrurile banale.

Inainte de a face asta, ar trebui sa stim ce tip de sol avem Alcalin sau acid. Cum aflam asta? ....Simplu... iarasi 2 metode:

1. metoda banala, comoda: cumparam un kit de masurat PH-ul

2. folosim o metoda veche, simpla dar la fel de eficienta ca si prima.

Cele 2 metode : A. Determinarea tipului de sol alcalin vs acid din curte

B. Schimbarea ph-ului solului sol alcalin -----> sol acid si sol acid -----> sol alcalin

vor urma :dots:

Edited by MirelaLucia

Share this post


Link to post
Share on other sites

Determinarea PH sol

Se preleveaza in 2 borcane,monstre de sol din acelasi loc.

Se adauga apa distilata in aceeasi cantitate, in ambele borcane si se agita borcanele

Se adauga o lingurita de otet in unul din borcane si o lingurita de praf de copt in celalalt borcan.

Daca in borcanul in care am adaugat otet incepe sa se formeze bule si sfaraie, atunci pamantul este alcalin, otetul avand PH acid 4.0

Daca borcanul cu praf de copt sfaraie, atunci pamantul este acid, praful de copt avand Ph de baza ( alcalin)8.2

Cum este logic, metodele de schimbare a ph-ului solului din alcalin in acid si invers sunt deja predictibile:

Sol alcalin -----> sol acid

Se amesteca o cana de otet cu o galeata de apa si se stropeste cu aceasta solutie solul din jurul plantelor care au ca cerinta pentru dezvoltarea normala, un sol acid

Sol acid -----> sol alcalin

se amesteca o cescuta de praf de copt la o galeata de apa , iar cu solutia creata se stropeste solul din jurul plantelor care au ca cerinta pentru dezvoltarea normala, un sol alcalin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Componentele solurilor acide produc uneori si efecte negative asupra culturilor, printre aceste mentionam:

Toxicitatea aluminiului

Aluminiul este mult mai solubil in conditii de aciditate si un nivel ridicat al aluminiului este toxic pentru plante. Toxicitatea aluminiului produce de regulain primul rand stricaciuni radacinilor .radacinile au tendinta de a fi mai scurte si mai firave.

post-34-0-09709000-1294410151_thumb.gif

Toxicitatea manganului

Spre deosebire de aluminiu, toxicitatea manganului este observabila in partea superioara a plantei.Simptomele pot varia de la o specie la alta dar sunt deregula specifice doar unor anumite specii.

post-34-0-00595800-1294410267_thumb.gif

Influentele carentei de calciu

Calciu este destul de nemobil in cadrul unei plante, deficientele in calciu sunt vizibile in primul rand in cresterea si dezvoltarea plantei. Exemplu: porumb, sau in dezvoltarea frunzelor care se curbeaza si se usuca pe margini

post-34-0-89266500-1294410148_thumb.gif post-34-0-88772100-1294410147_thumb.gif

Influentele carentei de fosfor

Fosforul poate reactiona puternic in combinatie cu fierul sau Aluminiu in sol acid. Frunzele mature, cu deficienta in Fosfor devin de regula visinii la culoare ca urmare a acumularii de anthocyanins ( pingmenti purpurii )

post-34-0-93569200-1294410149_thumb.gif

Contracararea unor astfel de situatii se poate face prin plantarea de culturi tolerante la aciditate crescuta a solului. Una din plantele cele mai indicate pentru acest lucru este..... LAMAIUL!!!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Astazi voi supune curiozitatii celor cu mintea neodihnita , un exemplu de imbunatatire, la scara mare a unui teren ce prezinta o aciditate foarte mare.

Terenurile foarte acide ( ne referim la terenuri de peste 1 ha ) dau foarte multe batai de cap producatorilor, agricultorilor, deoarece sunt foarte putine plante, culturi care sa suporte un astfel de sol. S-au facut diverse studii, cercetari de laborator, si s-a considerat ca una din metodele cele mai bune si eficiente de ameliorare a aciditatii crescute a solului este fie cultivarea intensiva a Lime-ului , fie pulverizarea solului cu suc de lime.

Suc de lime are PH 2.2-2.4

Lime se traduce chimic in CaCO3 iar in contact cu apa (de ploaie sau de irigatie)se dizolva si formeaza

Ca2+ and OH-

CaCO3 + H2O (din sol) ==> Ca2+ + 2OH- + CO2 (gaz)

Noul produs Ca2+ intra in reactie cu Al3+ and H+ la suprafata solului acid

2Ca2+ + sol-Al ===> sol-Ca + Al3+

+ sol-H sol-Ca + H+

OH- produs de la Lime va interactiona cu Al3+ pentru a forma Al(OH)3 minereu solid si cu H+

pentru a forma apa.

Al3+ + 3OH- ===> Al(OH)3 (stare solida)

H+ + OH- ===> H2O

Astfel Lime-ul ajuta la eliminarea toxicului Al3+ prin reactie cu OH-. Excesul de OH- din lime cerste PH-ul solului , ceea ce este efectul cel mai cunoscut al Lime-ului. Daca in sol se introduce si praf de dolomite Ca,Mg(CO3)2 in reactie cu Lime-ul se obtine un surplus de Ca2+ si Mg2+ , doua componente importante solului.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Apreciez detaliile postate...

Totusi, am putea stii: daca avem diferite solutii care indica ph-ul exact (de exemplu eu am si indicator lichid si "hartie" care schimba culoarea, precum si un aparat digital pt solutii apoase), cum putem masura ph-ul solului "exact". Eu am masurat numai lichide, si nu stiu cum sa corelez cantitatea de pamant extras cu necesarul de apa cu care mostra de sol trebuie diluat.

Multumesc anticipat de raspuns!

Share this post


Link to post
Share on other sites

te intereseaza o determinare precisa, stiintifica? Intreb pentru ca , de regula indicativele pentru plante sunt cu limite intre si intre si nu prea vad rostul unei determinari precise. daca ai o suprafata mai mare , ph=ul se poate schimba in diferite zone in functie de mai multi factori care actioneaza local .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Despre precizie: as dori un numar concret in cifre. Eroare +-10% mi se pare in regula.

Nu te supara, dar metoda cu canile, mi se pare cam prea babeste... Asa ceva nu ma incanta...

Pe scurt: Cat sol sa bag in cata apa, ca dupa acela testerul sa afiseze o valoare cat de cat reala. Sa stiu sa fac un calcul aproximativ, cat material alcalin o sa fie necesar la echilibrare (cred ca solul e putin acid la mine)... Nu doresc desigur o operatiune complexa asemanator titrimetriei!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Atunci, cheama un specialist, marca banul si ai rezultatele. Depinde motivul pentru care te interseaza aceste analize precise. Daca esti doar un pasionat si pui si tu ceva plante in curte. o determinare "mai babeasca" este mai mult decat suficienta. Daca doresti sa faci agricultura, cultura de ceva anume, atunci este explicabila grija ( din punctul meu de vedere).

In acest ultim caz, iti cam pierzi timpul sa afli solutii pe forum. Nu este locul cel mai indicat. Nu spun asta cu rautate ci ca sa iti economisesc timp. oricum, daca aflii o varianta mai stintifica si crezi ca merita sa o aflam si noi, as aprecia sa te intorci si sa ne-o dezvalui. Poate vom avea si noi nevoie de asa ceva intr-o zi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Astazi voi supune curiozitatii celor cu mintea neodihnita , un exemplu de imbunatatire, la scara mare a unui teren ce prezinta o aciditate foarte mare.

Terenurile foarte acide ( ne referim la terenuri de peste 1 ha ) dau foarte multe batai de cap producatorilor, agricultorilor, deoarece sunt foarte putine plante, culturi care sa suporte un astfel de sol. S-au facut diverse studii, cercetari de laborator, si s-a considerat ca una din metodele cele mai bune si eficiente de ameliorare a aciditatii crescute a solului este fie cultivarea intensiva a Lime-ului , fie pulverizarea solului cu suc de lime.

Suc de lime are PH 2.2-2.4

Mirela, grozave explicatiile si extrem de utile. Spune-mi, te rog, "suc de lime" este sucul din fructul Lime sau un preparat ce se poate cumpara?

Florin

Share this post


Link to post
Share on other sites

Buna. Este sucul din lamaile Lime. Se fac plantatii de Lime pentru schimbarea accentuata a PH-ului. Sunt zone pe terra unde, este necesara interventia controlata si constanta a omului pentru ca solul sa poata permite ceva culturi. Noi avem un sol bun, dar oameni puturosi care nu vor sa-l munceasca si altii.... in fine :).

Ma bucur ca ti-au placut informatiile. Pe masura ce mai gasesc lucruri interesante in acest sens, vi le impartasesc si voua

Share this post


Link to post
Share on other sites

Atunci, cheama un specialist, marca banul si ai rezultatele. Depinde motivul pentru care te interseaza aceste analize precise. Daca esti doar un pasionat si pui si tu ceva plante in curte. o determinare "mai babeasca" este mai mult decat suficienta. Daca doresti sa faci agricultura, cultura de ceva anume, atunci este explicabila grija ( din punctul meu de vedere).

In acest ultim caz, iti cam pierzi timpul sa afli solutii pe forum. Nu este locul cel mai indicat. Nu spun asta cu rautate ci ca sa iti economisesc timp. oricum, daca aflii o varianta mai stintifica si crezi ca merita sa o aflam si noi, as aprecia sa te intorci si sa ne-o dezvalui. Poate vom avea si noi nevoie de asa ceva intr-o zi.

Astazi voi supune curiozitatii celor cu mintea neodihnita , un exemplu de imbunatatire, la scara mare a unui teren ce prezinta o aciditate foarte mare.

Terenurile foarte acide ( ne referim la terenuri de peste 1 ha ) dau foarte multe batai de cap producatorilor, agricultorilor, deoarece sunt foarte putine plante, culturi care sa suporte un astfel de sol. S-au facut diverse studii, cercetari de laborator, si s-a considerat ca una din metodele cele mai bune si eficiente de ameliorare a aciditatii crescute a solului este fie cultivarea intensiva a Lime-ului , fie pulverizarea solului cu suc de lime.

Suc de lime are PH 2.2-2.4

Lime se traduce chimic in CaCO3 iar in contact cu apa (de ploaie sau de irigatie)se dizolva si formeaza

Ca2+ and OH-

CaCO3 + H2O (din sol) ==> Ca2+ + 2OH- + CO2 (gaz)

Noul produs Ca2+ intra in reactie cu Al3+ and H+ la suprafata solului acid

2Ca2+ + sol-Al ===> sol-Ca + Al3+

+ sol-H sol-Ca + H+

OH- produs de la Lime va interactiona cu Al3+ pentru a forma Al(OH)3 minereu solid si cu H+

pentru a forma apa.

Al3+ + 3OH- ===> Al(OH)3 (stare solida)

H+ + OH- ===> H2O

Astfel Lime-ul ajuta la eliminarea toxicului Al3+ prin reactie cu OH-. Excesul de OH- din lime cerste PH-ul solului , ceea ce este efectul cel mai cunoscut al Lime-ului. Daca in sol se introduce si praf de dolomite Ca,Mg(CO3)2 in reactie cu Lime-ul se obtine un surplus de Ca2+ si Mg2+ , doua componente importante solului.

Astazi voi supune curiozitatii celor cu mintea neodihnita , un exemplu de imbunatatire, la scara mare a unui teren ce prezinta o aciditate foarte mare.

Terenurile foarte acide ( ne referim la terenuri de peste 1 ha ) dau foarte multe batai de cap producatorilor, agricultorilor, deoarece sunt foarte putine plante, culturi care sa suporte un astfel de sol. S-au facut diverse studii, cercetari de laborator, si s-a considerat ca una din metodele cele mai bune si eficiente de ameliorare a aciditatii crescute a solului este fie cultivarea intensiva a Lime-ului , fie pulverizarea solului cu suc de lime.

Suc de lime are PH 2.2-2.4

Lime se traduce chimic in CaCO3 iar in contact cu apa (de ploaie sau de irigatie)se dizolva si formeaza

Ca2+ and OH-

CaCO3 + H2O (din sol) ==> Ca2+ + 2OH- + CO2 (gaz)

Noul produs Ca2+ intra in reactie cu Al3+ and H+ la suprafata solului acid

2Ca2+ + sol-Al ===> sol-Ca + Al3+

+ sol-H sol-Ca + H+

OH- produs de la Lime va interactiona cu Al3+ pentru a forma Al(OH)3 minereu solid si cu H+

pentru a forma apa.

Al3+ + 3OH- ===> Al(OH)3 (stare solida)

H+ + OH- ===> H2O

Astfel Lime-ul ajuta la eliminarea toxicului Al3+ prin reactie cu OH-. Excesul de OH- din lime cerste PH-ul solului , ceea ce este efectul cel mai cunoscut al Lime-ului. Daca in sol se introduce si praf de dolomite Ca,Mg(CO3)2 in reactie cu Lime-ul se obtine un surplus de Ca2+ si Mg2+ , doua componente importante solului.

daca ph-ul este de 7.2 in sol cum fac sa il aduc intre 4.5 si 5.5

Share this post


Link to post
Share on other sites

simplu, cultivi plante care ii mananca din compozitia bazica si il faci acid. Suplimentar ii poti pune ingrasaminte de natura acide.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now