Salt la continutFotografie
- - - - -

Reparatii consolidari case paianta-chirpici


 • Please log in to reply
261 raspunsuri in acest topic

#151 stely

stely

  Utilizator ACTIV

 • Activi
 • 238 Postari
 • LocalitateaConstanta

Postat 12 April 2011 - 21:42

Am mai incercat o noua configuratie.

Ferestrele care apar in baie si in zona de dining, sunt niste luminatoare 700x400 montate la 1800 inaltime.
Am o mare dilema; am citit prin jurnale de subzidiri. Credeti ca e cazul sa fac o asemenea operatie inainte de a face fundatia la acesta anexa? si mai departe... cand voi face casa noua, va fi nevoie sa fac subzidire la aceasta anexa?
Multumesc de ajutor.

Ar fi bine sa o subzidesti daca fundatia noua se duce mai jos decat cea veche, insa la turnare sa le separi printr-un rost(poti sa bagi niste polistiren acolo si ai rezolvat problema) Si nu ar strica sa faci niste subzidiri si in rest, macar la intersectiile de ziduri (la casa veche), daca poti; ideal ar fi peste tot, insa daca nu poti, nu e nimic.

HGabc

HGabc
 • AdServer

#152 raduk

raduk

  Utilizator ACTIV

 • Activi
 • 647 Postari
 • LocalitateaIaşi

Postat 12 April 2011 - 22:03

Ar fi bine sa [...] Si nu ar strica sa [...] daca poti; ideal ar fi peste tot, insa daca nu poti, nu e nimic.

:wallbash: Curat murdar, neicuşorule!

#153 stely

stely

  Utilizator ACTIV

 • Activi
 • 238 Postari
 • LocalitateaConstanta

Postat 12 April 2011 - 22:44

:wallbash: Curat murdar, neicuşorule!

:roll:
Acum am vazut si eu ce am scris. Asa suntem noi constructorii, aburim omul din vorbe :)).
Uite, mai hotarat: ai doua variante, amandoua la fel de bune:
1. daca faci subzidiri, fa-le sub toata casa veche
2. daca nu faci subzidiri, separa sferele de influenta ale celor doua fundatii prin introducerea unor palplanse metalice sau din lemn (insa in acest caz trebuie sa le protejezi cu folie sa nu intre in contact cu betonul) la 1.50 m sub cota fundatiei noi. Asa, acuma e mai clar. :)

#154 raduk

raduk

  Utilizator ACTIV

 • Activi
 • 647 Postari
 • LocalitateaIaşi

Postat 12 April 2011 - 23:19

:peace:

#155 petre69

petre69

  Utilizator ACTIV

 • Activi
 • 577 Postari
 • Localitateabucuresti

Postat 13 April 2011 - 16:46

ultima varianta pare cea mai practica

#156 DEugen

DEugen

  Specialist ELECTRICE

 • Activi
 • 660 Postari
 • LocalitateaBucuresti

Postat 13 April 2011 - 20:14

Multumesc de sfaturi.
Pana la subzidire, trebuie sa sondez sa vad daca casa veche are fundatie si cat de mare(adanca) este.
S-ar putea ca nici ce vreau eu sa fac, respectiv aceasta extindere sa nu necesite o fundatie prea mare. Va fi o constructie din lemn, fara etaj; nici macar pod nu va avea.
Ma gandesc totusi ca pe latura vestica sa fac un zid de fundare mai adanc, asemeni celui din proiectul viitoarei casa. In felul acesta, cand voi face noua casa, sa nu am probleme de subzidire la extinderea pe care o fac acum. :scratchchin:
Zic bine sau bat campii. Este posibil ca pe o latura sa am un zid de fundatie mai inalt "in jos"!?

#157 stely

stely

  Utilizator ACTIV

 • Activi
 • 238 Postari
 • LocalitateaConstanta

Postat 13 April 2011 - 20:53

Multumesc de sfaturi.
Pana la subzidire, trebuie sa sondez sa vad daca casa veche are fundatie si cat de mare(adanca) este.
S-ar putea ca nici ce vreau eu sa fac, respectiv aceasta extindere sa nu necesite o fundatie prea mare. Va fi o constructie din lemn, fara etaj; nici macar pod nu va avea.
Ma gandesc totusi ca pe latura vestica sa fac un zid de fundare mai adanc, asemeni celui din proiectul viitoarei casa. In felul acesta, cand voi face noua casa, sa nu am probleme de subzidire la extinderea pe care o fac acum. :scratchchin:
Zic bine sau bat campii. Este posibil ca pe o latura sa am un zid de fundatie mai inalt "in jos"!?

Spune-i fundatie, nu ii mai spune zid de fundatie. Da, este posibil, insa daca diferenta este prea mare, trecerea de la o cota de fundare la alta trebuie sa se faca in trepte, nu brusc. Este aceeasi situatie ca la casele cu subsol partial, unde intre zona cu subsol si cea fara subsol se prevad trepte pentru preluarea diferentei de nivel. Depinde cat este diferenta intre fundatii.

Aceasta postare a fost editata de stely: 13 April 2011 - 20:58


#158 Ignates

Ignates

  Utilizator NOU VENIT

 • Nou-veniţi
 • 3 Postari
 • Localitateabacau

Postat 07 May 2011 - 12:20

Buna
Hai sa lamuresc problema ca vad ca este un haos general.
Ce era odata!. La tara romanii si-au construit casele cu materailele cele mai la indemana- lemnul si pamantul. Lemnul a fost folosit pentru realizarea structurii de rezistenta iar pamantul pentru realizarea izolarii. Inclusiv acoperisul era tot din lemn, din sindrila mai exact. In unele parti sindrila este folosita si la placarea peretilor laterali ai unei case, ca un fel de lambriu din lemn. Izolarea peretilor din pamant sau cu pamant prezinta mai multe aspecte si anume: se foloseste pamant amestecat cu paie, se face un amestec se uda cu apa si se calca cu picioarele. Sau se folosesc chirpici, tot pamant amestecat cu paie dar de forma unei caramizi. Chirpicii in special si mai nou se folosesc la casele cu structura din beton.
Cum se construiau casele vechi: nu se facea fundatie , la colturile caselor se punea niste bolovani imensi pe care se asezau talpa casei din lemn, obligatoriu lemn de mare duritate salcam sau stejar. Se ridicau amnarii, stalpii verticali.. Fiecare stalp vertical era prins unul de celalat cu leturi/leaturi/scanduri/sipci orizontale atat pe interiro cat si pe exterior formandu-se peretele. Intre leturi se punea cu mana pamant amestecat cu paie, udate si calcate pana se amestecau foarte bine. Dupa ce se termiau toti peretii se lasa casa sa se usuce, apoi se trecea la tencuit. De abia aici este nevoie de argila sau lut de buna calitate, pana aici la umplutura se putea folosi orice pamant din curte, faci o groapa si folosesti pamantul respectiv. La tencuiala e alta chestie, trebuie folosita argila, acesta in trecut era amestecat cu nisip, balega de cal si pleava ( ca asta era cel mai la indemana). Balega de cal avea rolul liantului, ca un fel de aracet. Si se trecea la tencuit dupa care se dadea cu var. Simplu, asa se facea odata. Neajunsul era ca peretii crapau si si stit foarte bine ca la tara anual se reparau peretii cu lut, nisip si balega de cal dupa care se dadea cu var. Alt neajuns este ca peretii sunt sensibili la umiditate, soareci , casa pe la colturi se mai lasa etc., dar toate aceste neajunsuri pot fi remediate si inlaturate foarte simplu, pastrand obligatoriu elementela naturale si cateva principii si anume: la o casa traditionala , eco, se folosesc numai materiale traditionale, pamant, paie, argila, nisip, var, balega de cal, pleava si mai nou par de capra. Peretii trebuie lasati sa respire fara izolatii cu polistiren, vata, folii, OSB, nu se va folosi ciment.
Se face fundatia din ciment, peste fundatie se pune talpa casei din lemn de salcam sau stejar, talpa se curata de coarja doar cu toporul, superficial, nu taie adanc pentru ca taie si inima lemnului si nu e bine. Se ridica casa vertical cu stalpii verticali , se folosesc prinderile oblice intre stalpii verticali si cei orizontali. Pana aici nimic nou, ca la orice casa de lemn. Ca leaturi/leturi se vor folosi sipci trase la circular de aceiasi grosime, preferabil tot de salcam sau stejar, cu care e va realiza cofragul peretilor de jos pana sus si la interior se va pune pamant amestecat cu paie-clasic. In trecut leturile/leaturile erau ramuri, mai strambe, cat de cat drept, neuniforme. Folosindu-se sipci/leturi drepte se realizeaza din start o anumita planeitate a peretilor. Dupa ce s-au ridicat peretii urmeaza tencuirea. Tencuirea bruta cu rolul de a aduce peretii la o anumita planeitate, grosiera si aici se poate folosi fie plasa de rapita de Buzau, fie se pun sipci oblice, foarte dese, care aopi se tencuiesc cu argila etc. Mai avem de realizat ultima tencuirea finala care va da aspectul final. Aici trebuie sa intervina stiinta si noutatea materialelor moderne. Avem nevoie de o tencuiala ecologica, dar care sa nu crape si sa reziste foarte mult. Trebuie gasita reteta de lut, nisip, var care sa indeplineasca conditiile de mai sus. daca nu putem atunci p exteriro imbracam casa intr-un lambriu de lemn semirotund iar la interior, ma intorc putin, dupa ce am realizat casei, venim cu profile metalice prinse direct pe lemnul sau leturile folosite ca structura de rezistenta. Tencuim cu pamant pana la nivelul profilului metalic dupa care punem rigipsul astfel incat intre rigips si pamant sa nu fie spatiu ma mare de 1-2 mm. si astfel la interior avem o casa care respira cu pereti foarte drepti din rigips. Pentru peetii exteriori parerea mea este ca acoperisul, sau streasina casei trebuie sa fie mai mare cu minimum 1 metru de la perete, deci in exterior, pentru a proteja peretii de ploi, si ce frumos ar fi o prispa de jur imprejurul casei, protejata de streasina foarte lata a casei. Tavanul: Peste grnzile de la tavan se va pune scandura in nut si feder sau falturi pentru realizarea etanseitatii, scandura care va fi acoperita in pod cu lut , nisip, balega si pleava. La interior grinzile se las la vedere, vor fi lacuite, sculptate si baituite sau vopsite la culoarea dorita. Intre grinzi se pune orice plafon fals sau gips carton/rigips din care doriti.Deci ca o concluzie, ce ar fi mai greu la o asmenea casa???? partea de finisaj, ultima mana de tencuiala. Mai nou sunt tot felul de materiale, praf de marmura de granit, caolin, sau aplicata metoda marocana, dar trebuie gasita o metoda , o reteta care sa nu mai crape, exclus cimentul pentru ca cimentul nu mai permite casei sa respire, costa mult si nu se merita.
Neaparat bucataria sa iaba usa spre exterior si un cuptor mare. Cam astea sunt in linii mari. Noi avem o echipa de mesteri care lucreaza si acum numai clasic din pamant casele, asa ca putem executa lucrari de case autentic traditionale.
Sanatate multa si scuze daca am mai facut greseli, eu tastez repede, nu ma corectez si nici nu recitesc textul, asa ca nu-i convinde sa nu mai citeasca. Accept critici constructive

#159 raduk

raduk

  Utilizator ACTIV

 • Activi
 • 647 Postari
 • LocalitateaIaşi

Postat 07 May 2011 - 15:37

Ne-ai luat de la început, prin învăluire, cu rusticul şi cu ecologia. Mai apoi ai trecut la "plasă de Buzău", profile metalice şi gips-carton. Finalul a fost "cireaşa de pe tort": o reclamă!

Părerea mea: posibilele bune intenţii avute în vedere la început au fost compromise de mercantilism. :death: Şi chiar de la prima postare... :nono:
 • DEugen apreciaza asta

#160 Vizitator_lifestyle_*

Vizitator_lifestyle_*
 • Vizitator

Postat 07 May 2011 - 23:07

Cred ca nivelul de trai al zilelor noastre impune "din oficiu" folosirea materialelor moderne atat in construirea locuintei cat si la finisarea ei.
Daca am merge pe principiul "old-school", "eco" ar insemna ograda bunicii cu pamant pe jos, pat cu paie etc.

Bunicii nostrii isi lasau odaia cu pamant pe jos nu ca sa fie "eco" .. ei nu aveau saracii cu ce sa o placheze. :unsure:

Principiile traiului modern imbina ecologia cu frumosul si confortul.
Pana la urma si gips-cartonul este produs din gips natural + carton (adica lemn).

Mie mi se pare foarte interesant ce ai povestit Ignates. :tu:
Ne poti pune si niste poze cu procesul de construire a unei astfel de case? :10x:

PS: Incearca sa prezinti informatiile intr-un mod altruist si obiectiv, fara sa faci referire la propriile servicii. Cu siguranta alti beneficiari vor gasi modalitati sa te contacteze daca vor observa ca ceea ce faci, faci cu profesionalism. :tu:

Aceasta postare a fost editata de lifestyle: 07 May 2011 - 23:09


#161 Ignates

Ignates

  Utilizator NOU VENIT

 • Nou-veniţi
 • 3 Postari
 • Localitateabacau

Postat 08 May 2011 - 15:02

Da, cred ca am exagerat un pic. Sincer eu traiesc la oras dar prietenul meu din copilarie a ramas la tara si face numai case de genul asta, ma gandeam ca postand chestia cu "facem si noi" poate ii gasesc ceva comenzi.
Plasa de buzau , condamnata mai sus, nu stiu daca strica aspectul eco al unei case si nici gips cartonul asa cum spunea antevorbitorul meu. Intre timp am mai aflat mici trucuri.
Pentru ca sa se prinda tencuiala de zidaria de pamant, se face astfel:
Se pulverizeaza apa peste zidul de pamant si se tencuiesti grosier/brut cu amestec diin lut, nisip, var,balega de cal si pleava/par de capra. Cu acest amestec se realizeaza prima tencuiala. Tehnica obtinerii acestui amestec trebuie sa fie una moderna: se strecoara , cerne lutul, nisipul, varul se amesteca bine cu balega de cal, se mixeaza modern si trebuie obtinut un maerial de consistenta mortarului de ciment.

Atunci cand se pune pamantul cu paie intre leturi pentru realizarea peretelui se va folosi de o parte si de alta un fel de cofrag astfel incat pamantul sa nu iasa in exteriorul leturilor si astfel din star sa obtinem peretele cat de cat drept, Daca se folosesc sipci de aceiasi grosime atunci e clar ca tot peretele va iesi drept. La urma urme rigipsul se poate prinde si direct pe lemn fara profile de lemn dar asa cum stiti lemn mai lucreaza in timp si e posibil ca in procesul de uscare sa traga si gisps cartonul ,aparand crapaturi, de asta se folosesc profile metalice, dar parerea mea este ca nu are rost sa mai dam banii pe materiale din comert, tot ceea ce trebuie cheltuit este doar mana de lucru, si lemnul , in rest numai materiale naturale.
Ca costuri deci ar fi: fundatia, lemnul, acoperisul, tencuiala de var si mana de lucru. Daca iti faci fundatia in regie proprie cu prietenii, daca reusesti sa iti iei lemnul din padure si sa il lucrezi singur, daca gasesti in sat oameni care sa te ajute la umplut cu pamant, atunci iti mai este necesar specialistii in lemn pentru ridicatul casei si acoperisului si oameni foarte buni in tencuit. si pus gresia in baie. Instalatia electrica, tuburile si instalatia sanitara o tragi atunci cand pui pamantul.

Peste aceasta tencuiala se poate tencui cu euroglet si iese foaie de hartie.

Intradevar casele din paiant nu se fac cu etaj/mansarda doar daca la etaj nu se mai foloseste pamant ci doar lemn.
Intentionam sa facem un blog cu case din chirpici si paiant, fotografii etc. numai bine

si am uitat sa ma spun ceva, fundatia de beton trebuie izolata neaparat. Acum daca vrei sa mergi si mai eco, faci fundatia continua doar sup pereti, intre , sub casa pui piatra, pietris si apoi pamant, totul batatorit bine, podeaua de pamant se tencuieste bine cu materialul de mai sus, cu lut etc. apoi se indreapta foarte bine , se da cu ulei de in , pentru ca cei care au trait in astfel de case, pe pardoseala de lut tot timpul se ridica praful si sufera un proces de erodarea, de aceia ea trebuie reparata anual pe timpul verii, si iti iese o podea eco 100%, fara lemn sau alte chestii, dar se preteaza doar la case mici doar de vacanta, fara pretentii, in care doar dormi noaptea, acum tot omul la tara isi pune dusumele sau parchet. Chestia cu pardosela din lut cred ca mai degraba ar fi interesanta daca vrei sa iti faci un complex eco de case turistice, sa fie "cool".
Cu bine

#162 DEugen

DEugen

  Specialist ELECTRICE

 • Activi
 • 660 Postari
 • LocalitateaBucuresti

Postat 08 May 2011 - 16:10

Eu am o casuta, momentan de weekend si vacanta, la tara si sa dai cu tunul nu am vazut nici macar oi, vite, de cai nici nu mai vorbesc. Apoi lutul de care spui unde il gasesti?
Eu cred ca eco-eco, dar cat de mult trebuie sa ne intoarcem in timp.
Eu am casa din chirpici; nu vreau sa o daram, ci sa o consolidez astfel incat sa mai tina o generatie. Imi este mult mai la indemana sa folosesc materiale moderne decat balega de cal si lut sau par de capra. Apoi sunt si sigur de rezultat.
Nu mai vorbesc de intretinerea casei, asa cum spui anual trebuie tencuita, varuita, spoita.... :blush:
Nu sunt specialist in constructii, dar spui ca betonul nu permite unei case din pamant sa "respire"; dar o casa in totalitate din beton cum respira?

#163 Ignates

Ignates

  Utilizator NOU VENIT

 • Nou-veniţi
 • 3 Postari
 • Localitateabacau

Postat 10 May 2011 - 06:13

Da, asa este, lutul poate fi o problema, in principiu batranii satului stiu unde in sat se afla lutaria, locul unde se gaseste lut bun.

Da, asa este, lutul poate fi o problema, in principiu batranii satului stiu unde in sat se afla lutaria, locul unde se gaseste lut bun. Si apoi asa cum am scris mai sus, solutia de tencuit este pentru una in care nu mai ai nevoie sa o repari in fiecare an, tocmai aici e diferenta fata de old time, ea sa fie durabila , rezistenta, moderna si cu finisari de clasa, ori finisarea de ultima clasa trebuie facuta cu tehnologii si materiale noi. Pai o casa de beton respira, dar prin ferestre. Eu am intrat in case de pamant in care nici nu iti dai seama ca e din pamant. Mai am cunoscuti care si-au facut casa astfel: fundatie, casa de lemn, paianta, acoperis de tabla, la interior vata si rigips , la exterior plasa de rapita si ciment, nu e eco dar nu iti dai seama ca foloseste si pamant. Variatiuni sunt cu duiumul. Diferenta o face ultima mana, adica cel care face finisajele, pana acolo restul e simplu si oricine poate sa o faca. Cu bine

Si daca nu ai lut pentru tencuit, au aparut nemtii cu sacii de 1000 kg, pentru constructii eco.

#164 vas13

vas13

  Utilizator JUNIOR

 • Juniori
 • 14 Postari
 • Localitateanehoiu

Postat 11 May 2011 - 20:30

asai ce nu gasesti in ziua de azi!si apropo de constructiile eco am vazut cu ceva timp in urma un reportaj cum uni fac bani prin rezervarea unor astfel de case si se fac bani frumosi.ce ma impresionat cel mai tare este ca unii si-au facut casa in copac si chiar aveau clienti si nu glumesc cand spun ca au facut casa in copac,nu mai stiu pe ce post am vazut dar arata destul de bine rustic matase mult lemn si fara curent electric.

HGabc

HGabc
 • AdServer

#165 vandm

vandm

  Utilizator JUNIOR

 • Juniori
 • 10 Postari
 • Localitateaprahova

Postat 22 May 2011 - 17:27

da exista in predeal pe drumul catre cabana trei brazi asa ceva.
0 useri citesc topicul

0 membri, 0 vizitatori, 0 utilizatori anonimi